Reisverhalen

Israël, een ervaring die je leven verandert!

 

Israël….het land van het geloof…..het land van de Bijbel…..hét land als je op  zoek bent naar MEER. Wat je er treft is een onvergetelijke, spirituele ervaring.  Israël, een land om te ontdekken. En op die ontdekkingstocht ervaar je veel meer dan je verwacht. Meer dan 150 keer bezocht ik Israël en het blijft me boeien, het blijft fascinerend en steeds vraag ik me af, waarom? Het blijft een spirituele ervaring die bij ieder bezoek op een nieuwe manier op je af komt.

2000 jaar geleden gebeurde er iets dat de geschiedenis van de mensheid voorgoed zou veranderen, de komst van Jezus. Hij werd geboren in Bethlehem en groeide op in Nazareth aan het meer van Tiberias. De mensen van toen kenden hem als onderwijzer, profeet en wonderdoener. Dat is wat blijft fascineren. Je loopt in Israël als het ware de Bijbel binnen en komt tegelijk in aanraking met wereldgodsdiensten als het Jodendom en de Islam. Een unieke combinatie. Israël is, als het ware, een enorm openluchtmuseum.

 

Jeruzalem, levende historie….

Israel Beter uitWie in Jeruzalem binnenkomt arriveert letterlijk en figuurlijk in het middelpunt van het land. Jeruzalem is ook het culturele, historische en religieuze centrum van de wereld. Overal zie je dan ook toeristen op de heilige plaatsen. Orthodoxe joden haasten zich door de oude binnenstad naar de Klaagmuur, om te bidden en komen ondertussen de even haastige moslims tegen die voor het avondgebed naar de Al Aqsa moskee gaan. Daarbij hoor je de klokken van de vele christelijke kerken luiden en dat allemaal op één vierkante kilometer.

Op zoek naar de zin van het bestaan, op zoek naar de vraag of er meer is tussen hemel en aarde, is het een prima begin om via de Jaffapoort de heilige stad binnen te slenteren. Je wandelt door smalle straatjes vol winkeltjes, restaurantjes, markten en kooplui die hun waar aanprijzen, meestal religieuze waar. En opeens sta je voor de Klaagmuur, de heiligste plek voor de Joden. Mannen en vrouwen bidden er gescheiden. Het is er een drukte van belang, gezellig zelfs. Een paar minuten later loop je de Via Dolorosa, de weg die Jezus ging op weg naar het kruis. Op weg om de wereld nieuwe hoop te geven.  Er is ook een ander Jeruzalem, met hippe winkels, gezellige café ’s en luidruchtige, levenslustige, jonge Israëliërs die je overal tegenkomt en die de stad bruisend maken.

 

Israël, veel gezichten

Israël heeft veel gezichten. Het trendy Tel-Aviv, dat ook wel  “the Bubble” wordt genoemd: een zeldzaam iets in het Midden-Oosten want over religie en politiek wordt hier niet gesproken, er wordt hier geleefd! Tel-Aviv behoort tot de drie leukste steden in de wereld, zegt Lonely Planet en als je er geweest bent, dan beaam je dat.

Het Noorden, vol mystiek….

Het mystieke noorden van Israël is een must. In het uitgestrekte Galilea vind je een gevarieerd landschap van bergen en dalen en daartussen ligt het meer van Tiberias. In dit gebied wandelde Jezus met Zijn volgelingen en Zijn sporen vind je er nog steeds. Of je nu een boottocht over het Meer van Galilea maakt, of aan de oever van dit meer staat waar Jezus Zijn wonderen verrichtte….of je wandelt door de eeuwenoude straatjes van Nazareth of het mondaine Tiberias…..  overal kom je pelgrims tegen, zoekers zijn het. Op zoek naar de zin van het leven en met 1001 vragen. Het bijzondere is dat je ook veel antwoorden vindt. Wie zoekt zal vinden, staat er in de Bijbel. Dit oude boek is het uitgangspunt voor ontmoetingen en gesprekken. Zomaar ergens in een Arabisch cafeetje of in de stilte van een kloostertuin.

 

Heilige landloper…..

Israel JoodseWie zijn spirituele zoektocht een bijzondere impuls wil geven moet de “Jesus Trail” lopen. Maak je op voor een bijzondere ervaring die vier dagen duurt. Een wandeling dwars door het binnenland waar je Arabieren en Joden ontmoet, jongeren en ouderen, christenen, moslims en Druzen, medereizigers en pelgrims. Je hebt geen reisgids nodig. Het meest gelezen boek ter wereld, de Bijbel, is je handleiding. Je wandelt een tweeduizend jaar oude geschiedenis binnen. Bijbelverhalen komen voor je ogen tot leven.

De ‘Jesus Trail’ begint in Nazareth en brengt je al wandelend in vier dagen naar Kapernaüm. Jezus en zijn volgelingen hebben vaak deze route gelopen, die enkele jaren geleden herontdekt is. Het is bijzonder om al wandelend de imposante rotsformaties met uitzicht op het Meer van Galilea te aanschouwen. Om terecht te komen in de groene velden, waar je nog herders tegenkomt die de wacht houden bij hun kudde. De berg Arbel te beklimmen of door Kana te lopen. Om bij het laatste te beginnen, Kana

bezoek je meestal als toerist, om de plaats te bezoeken waar Jezus water in wijn veranderde. En eigenlijk doet me dat niet zoveel. Nu was het heel anders, ’s morgens vroeg wandelen door het verstilde stadje Kana, zonder toeristen, maar wel met ontmoetingen met de plaatselijke bevolking. En zo heb ik het ook ervaren

om te wandelen langs het Meer van Galilea. De rust, maar ook de vele momenten van bezinning zullen mij altijd bij blijven. De vier dagen dat je de ‘Jesus Trail’ wandelt, is een ervaring om nooit te vergeten! Je kunt je terug wanen in de tijd toen Jezus daar wandelde. Je kunt je voorstellen hoe Hij een bijzondere mix van mensen ontmoette, boeren, soldaten, de religieuze leiding van die tijd en handelaren. En net als Jezus in Zijn tijd, heb ik de enorme gastvrijheid ervaren van de Arabieren en Joden, van Druzen en pelgrims. De Bijbel is op een nieuwe manier voor me gaan leven!

 

Diepe emoties….

Onthaasten was het motto van mijn 4-daagse wandeling, in de voetsporen van Jezus. Ik deed het op sandalen want dat was het schoeisel waar Jezus op liep. En op een nieuwe manier heb ik mijn voetstappen in Zijn voetstappen gezet. Zo heb ik het ervaren. Soms, in mijn Bijbel lezend, op een stil plekje werd ik overvallen door emoties die ik nog nooit had ervaren en ik ontving de ontmoeting waar ik op hoopte, een diep contact met Jezus. Als je uiteindelijk na vier dagen wandelen in Kapernaüm aankomt heb je het gevoel dat je terug bent geweest in de tijd en op een nieuwe manier de tijd die voor je ligt aan kunt.

 

Avonturen in de woestijn

Een reis door Israël is kennis maken met een ongekende variëteit aan cultuur en natuur. Zwemmen in de Dode zee, het laagste punt op aarde, het is onvergetelijk. Je blijft drijven op het water dat te zout is voor leven. Of de oneindige vergezichten in de woestijn, waar je op een kameel een verstilde tocht maakt over de uitgestrekte zandvlakten. Ga zwemmen in Eilat, tussen de dolfijnen, in de Rode Zee. Kijk uit over het heilige land op de berg Hermon, bijna 3000 meter hoog. En niet te vergeten Massada, in de woestijn van Judea. Hier vochten de Joodse Zeloten tegen de Romeinse overheersing en gingen al strijdend te onder.

Israël biedt je een unieke kans om op zoek te gaan naar de zin van je leven, te ontdekken dat het geloof een realiteit is en dat je een spirituele transformatie door kan maken die een levenlang meegaat.

Jan van den Bosch

Te gebruiken in een kader

Veel landen zijn “uniek”, maar voor één land geldt dat in het bijzonder. Voor ruim een miljard gelovigen op deze aardbol is Israël het “heilige land” of het “beloofde land”. Israël is de bron van het geloof voor een groot gedeelte van de mensheid en het is niet zonder reden dat je de wereld tegenkomt in dat kleine land aan de Middellandse zee.

Er zijn 7.5 miljoen inwoners waarvan de meeste Joods. Je ontdekt het als je er zelf bent.
Je bent op een kruispunt in de wereld. Drie religies (Jodendom, Christendom en Islam) komen hier samen.