Vara TV magazine

Buis & Haard

Jan & Jacoba van den Bosch

Jan van den Bosch (1950), oud EO-gezicht. Nu ondernemer en onder meer directeur van NCRV Reizen. Hij is een van de drijvende krachten achter de Nederlandse versie van Hour of Power. Jacoba van den Bosch (1927) is de moeder van Jan en nog vijf zonen en drie dochters.

Hour of Power zondag, RTL 5, 08:00 en 09:00 uur

Jan Ik ben heel traditioneel gereformeerd opgevoed. Ons pad was uitgestippeld en daarin paste geen tv.

Jacoba Jullie mochten bij de buren naar Swiebertje kijken. Toen jullie ouder werden, hebben pa en ik besloten dat we geen tv zouden nemen. Natuurlijk zijn er wel mooie dingen op, zoals Koninginnedag, de EO Jongerendag en Dodenherdenking.

Jan Maar moeder, dat zie je bij anderen, jullie hebben nog steeds geen tv.

Jacoba En ik heb nog nooit ..n moment gehad dat ik dacht: er gaat een wereld aan mij voorbij.

Jan Maar als ik zeg: Linda de Mol, Jack Spijkerman, Jeroen Pauw, Paul Witteman, Paul de Leeuw, Sonja Barend – wat zeg je dan?

Jacoba Het zegt mij helemaal niets. Het zullen wel mensen van de tv zijn. Toen jij jaren geleden vertelde dat je bij de televisie ging werken, waren pa en ik daar niet zo blij mee. Laat ik het zo zeggen: God heeft met ieder mens een bedoeling. Iedereen heeft een gave en God heeft jou ingezet bij de tv. We hebben nog een zoon, Bernard, die ook goed werk bij de tv doet. Hij is directeur van Sky High TV.

Jan Ik kom neefjes en nichtjes tegen die zeggen: ‘Oom Jan, u bent beroemd, wij horen van vriendjes dat zij u op televisie zien, maar wij hebben dat nog nooit gezien.’ Wij mochten vroeger ook geen tv kijken. Juist daardoor is mijn fascinatie ervoor gewekt. Ik dacht: wat is er nou zo verkeerd aan?

Jacoba Ik weet heel goed dat jullie soms stiekem bij opa en oma Swiebertje ging kijken.

Jan Ik zal een bekentenis doen. Toen ik dertien was, keek ik bij oma in de NCRV-gids om te zien wat er op televisie kwam. Vervolgens ging ik in de tuin liggen van onze buren en keek ik vanuit het donker gehurkt op de grond, door de spleet van de gordijnen, tv. Ik wilde niet betrapt worden.

Jacoba Jan toch!

Jan Ja, echt.

Jacoba Tjonge jonge jonge. Dat is dan mijn oudste zoon waar ik al mijn vertrouwen in gesteld had. Je had een voorbeeldfunctie voor de anderen. Als ik geweten had dat je in een tuintje door de gordijnen lag te loeren dan had ik daar zeker straf voor opgelegd. Het is dat ik je nu niet meer op je billen kan slaan. En waar keek je dan naar?

Jan Naar Mies Bouwman, Éen van de acht, en de Wie-kent-kwis van Fred Oster.

Jacoba Nou, nou, nou ik weet niet wat ik hoor.

Jan Wat ik erg goed van u en pa vind is dat jullie Bernard en mij nooit hebben veroordeeld dat we bij de televisie werken. Ik heb jullie nooit horen zeggen dat tv het kastje van de duivel is.

Jacoba Nee, natuurlijk niet jongen.

Jan Zelf kijk ik graag Pauw & Witteman en Knevel & Van den Brink. Andries is zo authentiek geworden. En Paul Witteman vind ik een mooi mens. Hij heeft iets vaderlijks en verslapt nooit. En bij Jeroen moet ik altijd aan zijn vader denken. Vader Jaap Pauw was vroeger mijn vaste radiotechnicus, de jonge Jeroen kwam regelmatig naar de studio en die heeft voor mij nog EO-radiospotjes ingesproken, gratis! Ik geloof in een leven na dit leven, maar ik kan mij niet voorstellen dat er in het hiernamaals tv is. Sterker nog: het zou mij hevig teleurstellen.

Interview eric van onna Fotografie clemens rikken

Mei 2011 - In het Vara TV magazine geeft Jan van den Bosch samen met zijn moeder een openhartig interview over vroeger en de vele televisiewereld van Jan.
Download artikel