Nick Vujicic

_JRF5654

_JRF5630

PTJ_9939

PTJ_9946

“Ik heb vaak gebeden: ‘God, geef mij armen en benen!'”

Hij heeft geen armen en geen benen, maar wel een ontroerende en positieve boodschap. Nick Vujicic sprak vrijdag in De Basiliek in Veenendaal tijdens een uitverkocht event van Hour of Power. Zowel de vrijdagmiddag als vrijdagavond waren afgeladen vol. Mensen kwamen massaal naar Veenendaal om naar de wereldberoemde spreker en inspirator te luisteren. “De dokter weet niet waarom ik zonder armen en benen geboren ben. Mijn ouders weten het niet en zelfs Lady Gaga begrijpt het niet. Waarom laat God dit doe, als Hij een God van liefde is? Ik houd me vast aan dat God goed is. En soms zien we niet het hele plaatje.”

“Ik mag dan wel geen armen en geen benen hebben; de grootste zegen is dat ik gered ben en naar de hemel ga. En het grootste wonder is dat ik mijn vrouw heb gevonden en we nu kinderen hebben. Als kind had ik me nooit voorgesteld dat ik gelukkig zou worden, ik ooit zou trouwen of kinderen zou krijgen. Toch is dat gebeurd! Je denkt misschien dat je armen en benen nodig hebt om gelukkig te zijn. Maar wie wordt er ‘s ochtends wakker, kijkt naar z’n vingers en tenen en roept dan uit: ‘Wat ben ik toch gelukkig!’?

Ik kan misschien wel niet de hand van mijn vrouw vasthouden. Het belangrijkste is dat ik haar hart kan vasthouden. Ik kan mijn zoon niet omarmen wanneer hij huilt, maar hij mij wel omarmen! Ik heb ontdekt dat je met je gebrokenheid kunt leven wanneer je die aan God geeft. Als je je gebrokenheid aan God geeft dan kan Hij er het onmogelijke mee doen. Dat is waar het wonder gebeurt.”

Zelfmoord

“Vroeger keek ik naar mezelf en alles wat ik zag was verdriet. Ik bad: ‘God geef mij armen en benen! U zegt in uw Woord dat U alles kunt doen, dat U van mij houdt en het goede met mij voorheeft.’ Ik was een goede jongen, maar ik wilde niet meer naar school vanwege het erge pesten. Het ging zelfs zover dat ik zelfmoord wilde plegen door mezelf te verdrinken in bad. Ik dacht ook dat God er niet was, dat er geen hoop voor mij was. Uiteindelijk heb ik geen zelfmoord gepleegd, omdat ik mijn familie de pijn niet wilde aandoen; ik zag ze in mijn gedachten huilen bij mijn graf.

Als ik daar nu op terugkijk zie ik niet wat voor doel God voor me had. Dat ik hier vandaag sta is vanwege de genade van God. Ik keek boos naar God vanwege datgene wat ik niet had, maar ik heb nu geleerd om dankbaar te zijn voor wat ik wel heb. God heeft zo ook een plan met jouw leven. Waar je ook doorheen gaat. Ik heb God gesmeekt om armen en benen, maar ik moest vertrouwen dat Zijn plan beter is dan mijn plan. Al heb ik vandaag wel een paar nieuwe schoenen in mijn kast staan, voor het geval God mijn gebed toch verhoort. Betekent mijn verhaal dat het leven altijd makkelijk is? Nee. Onlangs kreeg mijn vader kanker, grote tumoren in zijn longen. Hij had eerst nog maar acht weken om te leven. Dank God dat hij er nog is. Ik wil dat je begrijpt dat we toen hebben gehuild. Toch weet ik iedere keer als ik bij hem weg ga dat hij een burger is van de hemel die hier, op aarde, op doortocht is. Want weet je, als hij niet sterft door kanker, dan gaat hij wel om een andere reden dood. We gaan uiteindelijk allemaal dood! Zelfs de mensen die door Jezus uit de dood opstonden, gingen later opnieuw dood!”

PTJ_0113

Hoop

Nick benadrukte ook dat je geluk niet in tijdelijke dingen moeten zoeken, omdat hij vroeger dacht dat hij gelukkig zou worden met armen en benen. “Zo kun je ook denken dat jij van alles nodig hebt om gelukkig te zijn. Geld? Drugs? Seks? Dat je beroemd bent? Al die dingen zijn dingen waar je uiteindelijk nooit genoeg van zult krijgen. Je wilt altijd meer. Als je je geluk haalt uit tijdelijke dingen dan zal je ook tijdelijk gelukkig zijn. Wat ieder mens echt nodig heeft is hoop.”

Op het podium verwees Nick Vujicic naar de saxofoon van Elbert, die in de band Trinity speelt. Hij legde uit dat hij zelf maar één noot kan spelen op het instrument, omdat hij geen vingers heeft om de kleppen van de sax in te drukken. En dus is hij gelimiteerd. Meer noten dan die ene spelen kan hij niet. “Met tien vingers zou het geweldig klinken. Zo is het leven ook. Je kunt zeggen dat je maar 1 noot kunt spelen, totdat je God op de saxofoon van je leven laat spelen. Want wie had ooit gedacht God iemand zonder handen en voeten zou gebruiken als Zijn handen en voeten?”

India

Nick vertelde hoe hij in India 650 mensen toesprak die allemaal voor 750 dollar waren verkocht aan iemand anders. Het waren slaven en prostituees. “Wat moest ik ze vertellen? Dat ze maar positief moesten zijn? Nee, dat zou nergens op slaan. Weet je wat ik ze wel verteld heb? Dat Jezus de Weg, de Waarheid en het Leven is. Dat Hij voor hen aan het Kruis is gegaan en opgestaan uit de dood. Dat Hij hun levens kan transformeren.

Veel van die meisjes hadden de mogelijkheid om te vluchten, maar durfden het niet, omdat ze in het kastensysteem van India toch niets zouden voorstellen. Toch deden sommigen dat. Ze werden opgevangen in een christelijk project. Ze vonden genezing en een baan. En weet je wat er een paar jaar later gebeurde? Met het geld dat ze verdienden en met een emmer en witte handdoek gingen ze terug naar waar ze vandaan kwamen. Ze zeiden tegen hun voormalig meester: je kent me misschien niet meer, maar ooit was ik jouw slaaf. En ik ben hier om jouw voeten te wassen en te zeggen dat ik voor je bid. God heeft een plan met je leven.” En het werd nog gekker. “Met het geld dat ze hadden gespaard kochten ze een andere slaaf vrij. Die kwamen op hun beurt ook in het rehabilitatiekamp en die doen nu hetzelfde! Dat is nu al drie keer zo gegaan!”

PTJ_0121

En zelfs daar stopte zijn avontuur in India niet. In India bezocht Nick een schamel hutje waar een oudere vrouw op de grond lag. Ze kon niet lopen. Ze bibberde en was vel over been. Aan de muur hingen alle goden die ze aanbad. Nick vertelde haar over God, maar de vrouw wilde bewijs zien dat de onzichtbare God waar Nick haar over vertelde wel echt was. En dus besloot de evangelist te bidden voor haar genezing. Al vond hij dat meer dan spannend, omdat hij in 99% van de gevallen dat hij bidt voor zieken geen genezing ziet. “Ik keek naar boven en zei als het ware tegen God: ‘Uuuh God, in het geval wat U niet doorheeft wat er nu gebeurt; ik ga zo bidden voor iemand die niet in U gelooft. Ik ga zo bidden dat ze weer kan lopen.’” Er voltrok zich een wonder, want na een tijd gebeden te hebben kon ze opeens staan… en lopen! Na 4,5 jaar. Nick kon het zelf niet geloven, zoals ook de vrouw zelf. “Dat bewijst dat God zelfs grote dingen kan doen als je maar een klein beetje geloof hebt.

Ik ging terug met m’n collega naar het hotel en hij zei tegen me: ‘Nick, je snapt niet wat er net gebeurd is,’ zei hij. ‘Want deze vrouw is de vrouw met de boze geest die 4,5 jaar geleden de mensenhandel is begonnen in Mumbai. Zij is de baas van alle bazen en verantwoordelijk voor alle slavenhandel in de omgeving.’

Ik was verbijsterd. Deze vrouw had een miljoen kilometer in de tegenovergestelde richting gelopen van wat God voor haar zou willen. En juist deze vrouw raakte God aan. Juist deze vrouw kwam twee weken later terug en vroeg vergeving voor haar zonden. Ze wilde God leren kennen. En hoeveel van haar zonden heeft God vergeven? Alle zonden! Dat is de glorie van God. Hij gaf haar een spiksplinternieuw leven. In Hem is geen veroordeling meer voor wat je gedaan hebt. Wil jij Hem ontvangen in je leven?”

Nick Vujicic is één van de meest inspirerende mensen die ik. Hij werd geboren zonder ledematen. Vijf jaar geleden vroeg ik Nick naar ons land te komen en eind september was het zover! Nick was voor Hour of Power in Nederland, en in Veenendaal waren twee bijzondere bijeenkomsten die ik mocht presenteren en waar heel veel jongeren aanwezig waren. Het was ook bijzonder om Nick bij mij thuis te gast te hebben. Binnen minuten ben je vergeten dat hij geen ledematen heeft, integendeel, zijn humor is super aanstekelijk en evenzeer zijn geloof!