Mercy Ships

Africa-Mercy-Jan-van-den-Bosch-2

Dit is de Africa Mercy in de haven van Pointe Noire van Congo. Elke dag worden hier vele mensen geholpen of geopereerd, gratis!

Africa-Mercy-Jan-van-den-Bosch-4

Ik ontmoette Eben Haezer in September 2013 in Pointe Noire in Congo. Deze jonge Nigeriaan had gehoord van een schip waar mensen geholpen konden worden en na een lange reis kwam hij in Congo aan. 6 jaar geleden had deze jongen gedroomd dat hij geholpen zou worden op een schip met zwarte en blanke mensen en dat ze hem zouden helpen om een nieuw gezicht te krijgen. Op dat moment was hij zo wanhopig dat hij zelfmoord wilde plegen. De droom hield hem op de been en de droom is uitgekomen. Mijn gesprekken met Eben Haezer waren voor mij een bemoediging. Wat bijzonder als je zo veel hoop en geloof hebt en met een verschrikkelijk gezwel nog anderen bemoedigd en kunt lachen. Mijn hoop was dat de operaties, die hij zou moeten ondergaan, succesvol zouden zijn. En dat is gebeurd…. Als internationaal bestuurslid van Mercy Ships vind ik het een voorrecht dat ik dit prachtige doel mag dienen.

Eben Haezer na zijn operaties.

Mercy-Ships-Ebenezer

Hoewel er nog een paar medische ingrepen aan het gezicht van Eben Haezer moeten plaatsvinden, zie je duidelijk hoe de “gifted hands” van de chirurgen ook voor hem een wonder hebben verricht. Eben Haezer, die in zijn omgeving niet werd geaccepteerd en uitgestoten was vanwege zijn tumor, kan een nieuw begin maken.

Africa-Mercy-Jan-van-den-Bosch-6

Grace kwam met haar echtegenoot aan boord van Mercy Ships in Congo voor een levensreddende operatie. Haar tumor was van een enorme omvang en de bekwame chirurgen en verpleging aan boord hebben haar en haar man een nieuw leven kunnen geven. Het resultaat is opmerkelijk. Grace had zelf niet de financiële middelen, noch waren de medische mogelijkheden voor haar in haar land aanwezig, om deze spectaculaire operatie uit te voeren.  De 700 vrijwilligers aan boord van de Africa Mercy zetten zich in voor duizenden jongeren en ouderen met ernstige misvormingen en ziektes.

Grace na de operaties.

Mercy-Ships-Grace

Er waren een aantal operatie nodig om Grace haar nieuwe gezicht en daardoor haar nieuwe leven te geven. De operaties worden gratis uitgevoerd en dankzij de steun, ook van vele Nederlanders, is dit mogelijk. Grace zal nog verdere reconstructieve operaties ondergaan. Wat een vreugde voor haar en haar familie. De operaties en medische hulpverlening en begeleiding zijn geheel gratis.

 

Africa-Mercy-Jan-van-den-Bosch-5

Afrika is een continent om van te houden. Wat een lieve mensen en de kinderen zijn zo onbevangen en hartelijk.

Africa-Mercy-Jan-van-den-Bosch

Corné en Petra Blom uit Hardinxveld –Giessendam, gaven hun huis en baan op om aan boord van de Africa Mercy te gaan leven. Corné is hoofd OK en Petra helpt ook mee aan boord. Wat moet je zeker zijn van je missie om aan boord van het schip te gaan leven met je Charlotte, Olivia en Lukas.

Africa-Mercyship

De 700 man tellende crew, allemaal vrijwilligers. Iedereen geeft een gedeelte van zijn of haar tijd om de armsten van de armen te helpen. Spreuken 25:25 zegt: “Een goede tijding uit een ver land, is als een beker water voor een dorstige ziel”. Africa Mercy is een goede tijding uit een ver land!

 

Africa-Mercy-Jan-van-den-Bosch-3

Zo maar een jochie, niet ver van de plek waar Jane Goodal haar gorilla’s beschermd. Die stralende ogen….

MercyShips-Jan-van-den-Bosch7

Het bestuur van Mercy Ships. Ik vind het een voorrecht om in dit bestuur te mogen dienen. De oprichter, Don Stephens, is voor mij een geloofsheld, maar ook andere bestuursleden als de altijd vrolijke Lord Ian McColl, lid van het Britse parlement. Onze voorzitter Mike Ullman, president van Starbucks en J.C. Penny. Of Rosa Whitaker, één van de meest invloedrijke vrouwen in Afrika.

Op 24 augustus ben ik in Congo, aan boord van de Africa Mercy, benoemd door het voltallig bestuur tot de Board of Directors International van Mercy Ships. Mercy Ships brengt hoop en genezing voor de armste van de armsten Afrikanen die geen toegang hebben tot medische hulp of een ziekenhuis. Aan boord van de Africa Mercy worden duizenden Afrikanen gratis geopereerd en ontvangen zo hoop en genezing vanuit de 2000 jaar oude opdracht van Jezus.