4 levenslessen van Jan van den Bosch

naamloos (47 van 218)

De vier levenslessen van Jan van den Bosch

“Ik ben misschien niet voor iedereen waardevol, maar wel voor God. Een levensles is dat ik niet hoef te worden wie anderen vinden dat ik moet zijn.” In de serie Levenslessen vertelt tv-presentator en directeur Jan van den Bosch tegenover CIP.nl wat hij geleerd heeft in zijn leven.

 

Levensles 1: Wees jezelf

“Ik ben, net als velen, gevoelig voor wat anderen van mij denken of zeggen,” vertelt Jan. “Ik maak veel mensen mee die verwond zijn door wat anderen zeggen. We zijn zo makkelijk kritisch. Toen ik mijn eerste EO-jongerendag had gepresenteerd, kwamen veel jongeren mij complimenteren. Ik voelde mij super. Totdat een jongen mij vertelde dat hij me een waardeloze presentator vond en nog wat meer van deze ‘opbeurende’ opmerkingen maakte. Alle vreugde was weg en ik nam mij voor nooit meer een EO-jongerendag te presenteren. Door die opmerkingen voelde ik mij waardeloos en afgeschreven.”

“Alle vreugde was weg en ik nam mij voor nooit meer een EO-jongerendag te presenteren”

“In de week daarna ontdekte ik door gesprekken met anderen, maar bovenal door God te zoeken, dat ik misschien niet waardevol voor iedereen ben, maar in Gods ogen wel vol waarde. Kritiek doet mij nog altijd wat, maar ik houd mij vast aan Gods belofte: ‘Ik ben zijn geliefde kind’. Vanuit die belofte dat je geliefd bent, sta je sterk. Een van mijn levenslessen is dat ik mezelf mag zijn en niet hoeft te worden wie anderen denken dat ik moet zijn. Corrie ten Boom zei eens tegen mij: ‘Gods grondpersoneel deugt niet, maar kijk maar op naar de Grote Verkeersleider, kijk omhoog’. Van Henri Nouwen leerde ik dat het niet gaat om wat je hebt, om wat anderen van je zeggen, maar dat je geliefd bent. Je mag er zijn!”

Levensles 2: Loslaten

“’Je bent geen dwaas als je durft op geven wat je niet kunt behouden, om te krijgen wat je nooit meer kunt verliezen.’ Deze uitspraak citeer ik regelmatig. Loslaten is verschrikkelijk moeilijk en gaat gepaard met strijd. Durf op te geven wat je toch niet kunt vasthouden – persoonlijk, in relaties, in zakelijk opzicht, wat je belemmert in je ontwikkeling. Soms moet je een andere weg inslaan om verder te komen. Ik kom dan terecht bij God. Hij geeft je niet alleen hoop voor vandaag en morgen, maar ook hoop voor de eeuwigheid, en dat kan ik nooit verliezen.”

Levensles 3: Vriendschap 

“Velen zoeken hun identiteit in de oppervlakkige contacten via sociale media. Ik heb geleerd dat echte warme vriendschap ertoe doet en nooit vervangen kan worden door mailtjes, WhatsApp of Facebook. Echte vriendschappen zijn kostbaar en kosten tijd. Een levensles: steek er tijd in, maak tijd vrij en je bent pas een rijk mens als je echte vrienden om je heen hebt staan. Dat koester ik.”

“Echte vriendschappen zijn kostbaar en kosten tijd”

Levensles 4: De hemel geeft… 

“De hemel geeft, wie vangt die heeft! Ik moet steeds leren om het van God te verwachten. Ik heb een redelijk sterke persoonlijkheid en dan heb je de neiging dat je het zelf allemaal wel kunt. In mijn EO-tijd hoorde ik vaak: ‘Alles wat Jan aanpakt, verandert in goud’. En ik was zo dom om dat te geloven. Totdat ik helemaal vastliep: ik werd een workaholic en alleen mijn werk telde nog. Mijn relatie met mensen en met God ging eraan onderdoor. Ik begin nu mijn dag met stille tijd, en vraag God mij voor de dag die voor mij ligt te geven wat ik nodig heb – niet meer en niet minder. God geeft ons alles in Zijn zoon. Ook al gaat het niet altijd goed, ik weet ten diepste dat ik op Gods beloftes mag vertrouwen.”

 

http://www.cip.nl/levensverhaal/oktober-2015/51963-De-vier-levenslessen-van-Jan-van-den-Bosch

Op de vraag van de website CIP.nl wat mijn levenslessen zijn kwam ik met deze opmerkingen.